L’Ajuntament de Querol obté la cessió del castell que hi ha al municipi

Publicat el 10/12/2018

El ple de l’Ajuntament de Querol ha aprovat per unanimitat en una sessió extraordinària celebrada aquest dilluns, 10 de desembre, la subscripció del conveni de cessió per 30 anys del Castell de Querol i, d’aquesta manera la corporació municipal ha facultat l’alcalde, Jordi Pijoan, per a signar l’acord. La signatura s’ha produït minuts després de l’acabament del ple. La rapidesa de l’operació rau en els terminis per presentar-se a determinades subvencions d’altres administracions.

Després de cinc anys des de l’inici de les converses amb la propietat, l’Ajuntament de Querol ha aconseguit un acord per la cessió del castell que hi ha al nucli del municipi per trenta anys, condicionat a una ampliació fins a 50 anys depenent de les inversions que hi porti a terme el consistori.

D’aquesta manera, l’Ajuntament de Querol podrà invertir subvencions procedents d’altres administracions, com la Generalitat o l’Estat per consolidar, netejar i posar a disposició del municipi el monument. En el conveni queda oberta la porta a una cessió definitiva a l’Ajuntament del Castell de Querol podria acabar sent propietat municipal quan es faci una modificació per deixar-ho com a zona lliure dins d’un Pla de Millora Urbana.

L’alcalde de Querol, Jordi Pijoan, agraeix a la propietat del Castell que s’hagi pogut arribar a aquest acord. “El conjunt arquitectònic del Castell de Querol, documentat ja des de mitjans del segle X, és un dels principals exemples del desenvolupament i l’entitat que va assolir l’arquitectura castellívola d’època gòtica d’aquestes fortificacions com a exponent del domini senyorial d’aquest territori de la part alta del riu Gaià”, afirma Pijoan.

El Castell de Querol, situat dins el nucli del poble i declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN). Va ser l’any 2013 quan per primera vegada l’Ajuntament de Querol va mostrar interès per l’estat de conservació del Castell de Querol, les primeres referències del qual són de l’any 988. L’alcalde Jordi Pijoan, que llavors també ostentava el càrrec, va iniciar l’expedient per arribar a la consolidació de l’estat actual del Castell. Durant els dos anys següents es van mantenir diferents reunions entre la propietat del monument, el director dels Serveis Territorials de Cultura de l’Ajuntament, Jordi Agràs i l’Ajuntament de Querol per obtenir la cessió del Castell i poder buscar ajudes d’altres administracions.

L’Ajuntament va fer arribar diferents propostes de conveni, amb l’objectiu de la consolidació de l’estructura actua; evitar la caiguda dels murs actuals i la restauració d’aquests. Paral·lelament, l’equip de govern de Querol va dur a terme un projecte Aixopluc dels Castells del Gaià, amb ajudes europees i de la Diputació de Tarragona, per donar a conèixer el valor dels Castells del Gaià. En aquest projecte hi ha un estudi complet amb planimetries per elaborar una maqueta de l’estat actual de dos Castells del municipi: Saburella i Querol.

Però aquest expedient va quedar aturat pel canvi de govern després de les eleccions de l’any 2015, que van tornar Miguel Uroz a l’alcaldia, i les converses amb la propietat també van quedar en stand bye. L’any 2016, coincidint amb el canvi d’alcaldia que va tornar Jordi Pijoan all càrrec, es torna a mostrar la preocupació per part del nou equip de govern per l’estat del Castell. Les converses amb la propietat es van reemprendre i finalment han donat el seu fruit.

Més notícies