L’Ajuntament de Querol obté 256.495,78€ per Projectes de Mitigació del Canvi Climàtic

Publicat el 14/05/2024

L’Ajuntament de Querol ha obtingut un finançament significatiu de 256.495,78€. Convocatòria ACC/27/2023 del Departament d’Acció Climàtica per a la implementació de projectes destinats a mitigar i adaptar-se al canvi climàtic. Aquesta inversió, que respon a les necessitats creixents de protecció contra els efectes adversos del canvi climàtic, és una mostra del compromís del municipi amb la sostenibilitat i la seguretat dels seus habitants.

El projecte, ha aconseguit una puntuació destacada de 80 sobre 100. Se centra en la creació de franges forestals al voltant de diverses àrees urbanes i de risc. S’incluen els nuclis de Querol i Bonany, i l’Arboçar, el Camí Vell de Montagut, el Camí Nou de Montagut, de Montagut a la Rimbalda i la Vall de l’Infern. Aquestes franges tenen com a objectiu principal reduir el perill d’incendis forestals, un fenomen que s’ha intensificat a causa dels canvis en les condicions climàtiques. L’augment de la temperatura i la sequera son factors preocupants.

La ubicació de Querol en l’espai natural protegit del Sistema Prelitoral Central fa que el municipi sigui particularment vulnerable als incendis forestals. Un risc evaluat en 10 sobre 10 segons els paràmetres del Departament d’Acció Climàtica. Això es deu a diversos factors, com la desaparició de camps de cultiu, el canvi climàtic i les urbanitzacions construïdes en zones forestals durant els anys 60, les quals ara representen un factor de risc addicional.

La protecció dels habitants i les propietats davant del perill d’incendis és una prioritat per a l’Ajuntament de Querol. Malgrat les mesures preses en el passat, es reconeix la necessitat d’implementar accions preventives i d’adaptació més efectives per garantir-ne la seguretat. És per això que aquest projecte preveu la creació de noves franges de protecció i el manteniment de les existents. Una superfície total de 7.232 ha, amb especial atenció a 171,32 ha de zones crítiques.

A més de proporcionar protecció contra incendis, el projecte té com a objectiu fomentar una gestió forestal més sostenible. Es busca no només prevenir la devastació de la massa forestal en cas d’incendi, sinó també afavorir la biodiversitat i promoure l’economia circular. Aquest enfocament inclou la possibilitat de mantenir les franges amb l’ús de ramats, una iniciativa que no només millora la seguretat dels boscos, sinó que també contribueix al desenvolupament del sector primari local.

En resum, l’Ajuntament de Querol està compromès a enfrontar els reptes de protecció contra els efectes adversos del canvi climàtic mitjançant projectes innovadors i sostenibles. Aquesta inversió no només protegeix la població i el medi ambient, sinó que també promou valors de resiliència i desenvolupament comunitari enfront dels desafiaments climàtics emergents.

Més notícies