Comunicat de l’Ajuntament sobre la caiguda d’un mur del Castell de Querol
Publicat el 12/03/2017
L’Ajuntament espera que, a partir d’aquests fets, des de la propietat i el Departament de Cultura mostrin més interès en la conservació d’aquest monument, Bé Cultural d’Interès Nacional
Aquest dissabte 11 de març ha caigut el mur del vessant nord del Castell de Querol, situat dins el nucli del poble i declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN). Des de l’Ajuntament de Querol es lamenta aquest fet i es recorda les gestions fetes des del consistori per evitar que es produís una situació com aquesta. També es mostra la confiança que aquest succés faci que les altres parts implicades mostrin més interès en la conservació del monument.
Va ser l’any 2013 quan per primera vegada l’Ajuntament de Querol va mostrar interès per l’estat de conservació del Castell de Querol, les primeres referències del qual són de l’any 988. L’alcalde Jordi Pijoan, que llavors també ostentava el càrrec, va iniciar l’expedient per arribar a la consolidació de l’estat actual del Castell. Durant els dos anys següents es van mantenir diferents reunions entre la propietat del monument, el director dels Serveis Territorials de Cultura de l’Ajuntament, Jordi Agràs i l’Ajuntament de Querol per obtenir la cessió del Castell i poder buscar ajudes d’altres administracions. L’Ajuntament va fer arribar diferents propostes de conveni, amb l’objectiu de la consolidació de l’estructura actua; evitar la caiguda dels murs actuals i la restauració d’aquests.
Estudi complet sobre la situació del Castell
Paral·lelament, l’equip de govern de Querol, format per (CIQ –E i CiU), va dur a terme un projecte Aixopluc dels Castells del Gaià, amb ajudes europees i de la Diputació de Tarragona, per donar a conèixer el valor dels Castells del Gaià. En aquest projecte hi ha un estudi complet amb planimetries per elaborar una maqueta de l’estat actual de dos Castells del municipi: Saburella i Querol.
Però aquest expedient va quedar aturat pel canvi de govern després de les eleccions de l’any 2015, que van tornar Miguel Uroz a l’alcaldia, i les converses amb la propietat també van quedar en stand bye. A finals de l’any 2016, coincidint amb el canvi d’alcaldia que va tornar Jordi Pijoan al càrrec, es torna a mostrar la preocupació per part del nou equip de govern per l’estat del Castell.
Gestions amb el delegat del Govern
Precisament, la setmana passada, el 6 de març, en una visita institucional, l’alcalde va demanar ajuda al Delegat del Govern, Òscar Peris, perquè davant l’estat del Castell es consolidi els elements que amenacen ruïna. Alcalde i delegat van establir un pla de treball, primer fer una recopilació de les gestions fetes fins ara, conjuntament amb un informe del tècnic municipal i fer les gestions oportunes amb el Departament de Cultura.
L’alcalde va encarregar l’informe al tècnic municipal. El 8 de març, el tècnic va informar de la necessitat d’actuacions urgents per a la consolidació i l’11 de març va caure un mur de la vessant nord del Castell. L’Ajuntament de Querol espera que, a partir d’aquests fets, des de la propietat i el Departament de Cultura de la Generalitat mostrin més interès en la conservació d’aquest Bé Cultural d’Interès Nacional. El mateix alcalde i el delegat del Govern acceleraran les gestions que s’havien compromès dur a terme. L’objectiu de l’Ajuntament de Querol és ara la consolidació dels murs actuals i, en cas que sigui possible, refer les construccions que han caigut els darrers anys.